Nederlands Français English Deutsch 中文

Goed zijn in wat je doet

12-12-2014


Eddy Noël

Wil je in het winnende kamp staan volgend seizoen, dan is het vandaag de eerste dag in de opbouw er naartoe. Goed zijn in wat je doet komt niet zomaar vanzelf aanwaaien. Goed met duiven spelen is altijd opnieuw en onophoudelijk vooruit kijken en weer bouwen. Dat gaat dag per dag en er is niet één sporter op enig niveau die de teugels voor meerdere weken kan laten vieren. Ook niet in het tussenseizoen of in wintertime. Gelukkig hebben we in deze periode van het jaar allemaal "goeie". Wat niet goed genoeg bevonden werd, is of zou verwijderd moeten zijn en dan blijven normalerwijze natuurlijk nog enkel en alleen de "goeie" over. Vergis u echter niet. Ook wanneer goed tegen goed vliegt zijn er veel meer verliezers dan er winnaars zijn.

Hoe word je beter dan de rest?
Ik schreef al eens eerder een artikel met als titel "Hoe word je beter dan de rest?" maar er zijn wat dat betreft, en hoe je het ook draait of keert helemaal geen hocus pocus pats dingetjes te verzinnen. Dingetjes waarmee je bij manier van spreken vanuit je bed of sofa de concurrentie het nakijken zou kunnen geven. De tijd dat je met goeie duiven nog kon winnen is al een end voorbij en ik zie die bovendien ook niet meer terug komen.

Goeie duiven
Moeten in een goed systeem draaien wil je niet afhankelijk zijn van een "gelukje" op een welbepaalde dag om eens te kunnen winnen. Vraag is, hoe doe je het dan wel? Ook op die vraag is spijtig genoeg niet meteen een pasklaar antwoord te verzinnen. Als je morgen wielrenner zou zijn en je wil wedstrijden winnen zou het eigenlijk moeten volstaan hard op de trappers te kunnen duwen. Net iets harder dan de rest. Win je wanneer je net iets harder kan trappen den de rest? Neen natuurlijk niet. Daar komen nogal wat andere en nog veel meer dingen bij kijken. Je moet de koers "aanvoelen", proberen met de goeie ontsnapping mee te zijn, proberen goed gepositioneerd te zijn als het op een spurt zou aankomen, op het juiste moment uit het wiel komen enz. Dat zijn allemaal zaken die niet in boekjes beschreven staan,  dat zijn dingen die niemand je precies uit kan leggen. Het is niet altijd de beste en de sterkste die wint. Je kan niet leren zwemmen uit een boekje. Op een bepaalde dag zal je gewoon in het water moeten springen . Alleen dan zal je het echt leren en kan je beter worden.  Eigen ervaring opdoen is en blijft ten allen tijde de beste leerschool.
 
Duiven, het blijft een mysterie!
Sommige mensen weten dat ik een paar hokken vrij nauwgezet opvolg. De vraag werd me al meermaals door andere liefhebbers gesteld of ik ook hen niet even wil helpen. Ik zeg ze dan dat het helemaal niet zo makkelijk is, waarna ik ze meteen ook de vraag stel of ze wel willen doen wat moet of zou moeten gedaan worden. Ik blijf er bij dat niemand, maar dan ook niemand iets over duiven kent. Er is wel veel te weten over de dieren maar niets of niemand kan van een slechte vogel een goeie maken. Met knappe vogels in een knap systeem en wat geluk kan je een end komen maar zekerheden zijn er daaromtrent niet. Je hok kan je verbeteren, een systeem kan je aanleren, je kan het verfijnen, met verduisteren en bijlichten kan je leren "werken" en je vogels een beetje naar af of net naar een top brengen, voederen, trainen aan huis of via de weg.....Mogelijkheden zat maar duiven zijn levende dieren en zeer veel dingen zijn afhankelijk van externe omstandigheden.Daar moet je als liefhebber kunnen op inspelen en anticiperen. Alle puzzelstukjes moeten netjes in elkaar vallen of het werkt niet. De grens tussen winnen en verliezen is heel dunnetjes. Kampioen of beter dan de anderen willen zijn is hard werken en net dat wil nu niet altijd iedereen. Het eerste wel, hettweede echter...

Goed begonnen, half gewonnen?
Tegen de eerste vluchten van het seizoen draaien onze vogels meer dan behoorlijk goed mee. Dat komt omdat ik me tegen die tijd ook daadwerkelijk de tijd neem alles netjes op de rails te krijgen. Als het seizoen begint doe ik wat moet gedaan worden en komt het werk voor een 3 tot 5 weken een hééééél klein beetje op de 2e plaats.


Doen wat moet gedaan worden
Betekent dat als ik op het hok ben, ik ook daadwerkelijk op het hok ben, er dus niet alleen lichamelijk aanwezig ben, al da niet met de foon in de hand of met andere dingen bezig. Ik zie en noteer wat ik denk te moeten zien en noteren en reageer en anticipeer daar op zoals ik denk daar op te moeten anticiperen of reageren. Als ik ze uitlaat is dat op uur en tijd en zie ik ook hoe ze trainen, stuur ik die dingen bij naargelang de aankomende vluchten enz. Ik ben er gewoon mee bezig of zoals Pascal Ariën het zo mooi kan zeggen: ik sta er mee op, ik ga er mee slapen en als ik droom is het ook nog over duiven.

Loon naar werken.
De start is dan meestal zeer goed en daar ben ik blij mee. Loon naar werken...Als dat nadien minder wordt met dezelfde duiven op dezelfde hokken heb ik dat enkel en alleen aan mezelf te danken. Het treintje staat op de rails en het bolt...?? Tijd om het normale werkritme terug op te nemen. De baas betaalt me immers niet om met duiven te spelen.

Het gebrek aan tijd is één reden maar niet de belangrijkste. De andere "reden" is dat ik gewoon te lui ben al is dat misschien niet meteen het juiste woord. Het komt er eerder op neer dat ik niet meer kan en/of wil opbrengen wat er moet voor gedaan worden om een gans seizoen top mee te draaien, en neen, dan lukt het ook niet.

Toppers.
Alle ogen waren hier bij ons gericht op BennySteveninck. Het was zeer moeilijk patatjes eten tegen Benny. Denk nu maar niet dat die mens dat kan met halfgebakken gasten onder de pannen. De duiven moeten goed zijn, het hok, het drinkwater, de voeding, de verzorging, de motivatie van de dieren, de training enz. Ook het medische plaatje moet rond zijn. Alleen gezonde dieren kunnen conditie en vorm opbouwen. Alleen met perfect gezonde diertjes kan aan winst gedacht worden. Net zoals in al de andere dingen bestaan ook hier geen wondermiddelen. Ik blijf maar horen dat mensen hun heil proberen zoeken in dat soort "gemakkelijksheidsoplossingen", zoals ik het wel eens noem.

Patrick Van den Abbeel,
Waarom kan die mens 50 en meer 1e prijzen per seizoen spelen? Je kan al eens geluk hebben maar niet keer op keer en jaren naeen. Er is niets, maar dan ook niets wat er u van tegen kan houden dezelfde dingen te doen als Patrick doet. Om vier uur het bed uit, duifkes pakken, de wagen in en ze om zes uur in Quievrain gaan lossen om tegen 7u30 of iets later fris en monter op het werk te zijn. 1x per week, 2 maal en soms ook wel eens een derde keer. Dat om maar iets te noemen.  Dat kan toch iedereen? Willen, dat is wat anders, maar kom dan ook niet "zeuren" dat die mannen u op zondag met een trits duiven voorpakken. Of het allemaal nodig is laat ik in het midden. Wat ik wel weet is dat de beste zijn niet zomaar uit de lucht komt gevallen.

Topsport is hard.
De weg naar de top is moeilijk. Eens aan de top is het nog moeilijker je er te handhaven. Of je nu tennist of voetbalt, turnt of loopt, met duiven speelt of.....Daar moet gewoonweg niet hard maar zeer hard voor gewerkt worden. Het is cliché dat diegene wint die de minste fouten maakt. Er is wel wat van aan maar als je niets doet kan je ook geen fouten maken en uit fouten kan je bovendien leren. Als je wil beter worden zal je dingen ten goede moeten veranderen, zal je daar hard moeten voor werken, de juiste dingen op de juiste momenten doen.
Beter willen worden en niets willen veranderen, dat kan gewoonweg niet.  

Hebben die mannen goeie duiven?
Tuurlijk wel!
Hebben die mannen betere duiven dan gemiddeld genomen? Meer dan waarschijnlijk wel.
Hebben die mannen 20-30 duiven die beter zijn dan al de rest? Neen natuurlijk hebben ze die niet. Het zijn duivenliefhebbers in de eerste plaats, ze doen er al het mogelijke voor en de duiven draaien er in een systeem dat perfect uitgekiend is. Ze winnen niet met minuten voorsprong, helemaal niet. De verschillen zijn klein maar toch net groot genoeg om het verschil te maken tussen winst en verlies.

Duivenvoer.
Mensen vragen nog al eens wat er allemaal op onze Matador etiketten van het voer staat. Waarom de samenstellingen niet vermeld zijn en men die ook niet op de website terug kan vinden. We kiezen er voor de meest wezenlijke waardes uitgebreid te vermelden omdat die uiteindelijk veel belangrijker zijn in de hedendaagse duivensport dan pakweg te weten hoeveel mais, of dat al dan niet Franse is, of tarwe of Kempzaad er in een mengeling zit.

Wielrenners
Bij voorbeeld gebruiken tijdens de wedstrijd om en bij de 3 gram koolhydraat per uur en per kilogram lichaamsgewicht. Dan weet je ook dat je geen 150-200 km overbrugt op een paar blaadjes sla en een tomaatje! Een gebakje zal al beter zijn en nog beter is het als je de energiewaardes van dat gebakje kent. Je weet dan quasi perfect hoeveel energie je tankt en hoe ver je daar mee komt. Als je wagen 10 liter per 100 km verbruikt is het niet zo moeilijk te weten dat je met twee liter brandstof +/- 20 km ver komt. Dat is met duivenvoer net zo. De voeding is de energie voor onze atleten en daarom hebben we verkozen de echt belangrijke zaken te vermelden. Dan nog is het belangrijk een onderscheid te maken tussen datgene waar duiven wat aan hebben en wat niet.

Eiwitten
Als je weet hoeveel ruw eiwit een voer bevat, dan weet je eigenlijk nog niets. Het gaat erom hoeveel de duif er van kan opnemen. De biologische waarde van dat eiwit. We hebben gekozen voor een goed opneembaar eiwit voor al onze Premium voeders. Dat betekent een lage belasting voor de duif. De duif kan veel meer uit het voer halen zonder belast te worden met de vele afvalstoffen van eiwitten uit peulvruchten zoals erwten, linzen, kadjangenz bijvoorbeeld.

Omega 3-6
Ook de omega waardes  staan vermeld. Dat betekent de balans tussen de Omega 3 en 6 vetzuren. Is die goed, dan zullen de duiven veel makkelijker gezond blijven. Het immuunsysteem zal zich versterken en de duiven krijgen minder snel last van darmontstekingen, ontstekingen aan de luchtwegen enz. Hoe meer Omega 3 vetzuren en hoe minder Omega 6 vetzuren in een mengeling aanwezig zijn, des te beter dat is voor onze dieren. Bovendien heb je dan ook nog eens het voordeel dat Omega 3 vetzuren betere, meer rendabele brandstof aanleveren voor wedstrijdduiven.

Vetzuren
Bij de vetgehaltes is het goed om weten dat er korte, middellange en lange vetzuurketens bestaan. Die hebben elk hun eigen manier van energie aanleveren. Dat heeft dan weer zijn invloed op de verwerking, de opname en verbranding er van. Duiven hebben trouwens ook geen galblaas wat sowieso al in een beperking van vetopname resulteert.

Koolhydraten
Verder zijn de percentages van koolhydraten, omzetbare Energie (O.E.) en ruwe vezels vermeld. Dat soort informatie is heden ten dage eigenlijk veel belangrijker dan de percentages gebruikte granen en zaden vermeld te zien. Tuurlijk weten wij ook wel dat onze mengelingen nagemaakt worden.

Toch is het zo dat wijzigingen of foutjes door onwetendheid in die dingen er kunnen voor zorgen dat je de plank uiteindelijk compleet mis slaat. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Kleine foutjes kunnen soms essentiële dingen veranderen. Ze kunnen soms grote gevolgen hebben op de lange termijn en dan pas kom je er achter dat het mis is. Voer mengen is een wetenschap. Het verschil tussen toppers en prijsvlieger zit in een optelsommetje van details.


De duivensport evolueert snel.
Er werd en wordt nog steeds heel wat onderzoek gedaan om onze voeders zo optimaal mogelijk te laten aanleunen aan de moderne noden en wensen van de duivensport. Collega Willem Mulder is een specialist in die zaken en ik heb het geluk met hem samen daaraan te kunnen werken. Er zit een duidelijke filosofie achter en in onze mengelingen en dat maakt dat het bijzonder boeiend is en ook blijft!


Eddy Noël
 

 

AIDI - Duif Logo AIDI - Made in Belgium AIDI - Duif Logo