Nederlands Français English Deutsch 中文

Een nieuw seizoen.

20-2-2012


Eddy Noël 02-2012

Het nieuwe seizoen komt met rasse schreden naderbij.  Vraag is hierbij, wat is een “seizoen”? Voor zeer vele liefhebbers is dat het vliegseizoen, het moment en de maanden waarin met de duiven gespeeld kan worden. Daar gaat het tenslotte om en daar doe je het ook voor. Toch is het zo dat de resultaten van dit “seizoen” voor het overgrootste gedeelte afhangen van wat je er in de andere “seizoenen” van bakt. Voorbereidingen en een degelijke basis leggen dat doe je immers buiten het vliegseizoen.

In de winter
Hebben we allemaal goeie. Nogal wiedes, na het vorige vliegseizoen en voor de rui hebben we de slechte vogels opgeruimd. Wie nadien slecht door de rui kwam misschien ook. Kweekduiven die al meermaals de hoog gespannen verwachtingen niet konden inlossen werden ook verwijderd. Als de kweek niet de verhoopte resultaten inlost of misschien zelfs wel mislukt is het schaap meteen de preut af! Geen goeie jongen betekent nadien ook geen goede jaarlingen. Van slechte jaarlingen moet je vervolgens ook niet meteen verwachten dat ze als oude duif de boel nog zullen redden.  In principe blijft dus alleen nog over wat gewogen en goed bevonden werd.  Het probleem is dat het overgrote deel van de liefhebbers dezelfde dingen deden.  Bij de eerstvolgende competitiestart zal het hoe dan ook zo zijn dat 1 op de 2 of 1 op de 3 duifjes niet op papier zal komen te staan. Daar zitten we dan met onze “goei”. Een deel is nooit goed genoeg al blijken sommige liefhebbers alleen maar goeie duiven te hebben als je uitslagen zo een beetje bekijkt en leest.Er is de vorm van de dag en het kan al eens goed gaan. Niemand echter heeft zoveel goeie duiven dat ze blijkbaar met sprekend gemak die van de concurrenten van week tot week van het kaske naar de muur spelen.

De minsten fouten…
Het is makkelijk zeggen dat wie de minste fouten maakt ook meestal in het winnende kamp zal te vinden zijn, maar,  minste fouten….wat is dan uiteindelijk goed, minder goed en wat is dan misschien wel fout? Vele liefhebbers hebben graag een “houvast” in hun systeem, een soort te volgen schema waarmee ze weten, of wat hen vertelt, wat wanneer te doen.  Die leidraad, samen met het aanvoelen, het inspelen op situaties en omstandigheden leiden naar een bepaald systeem in het verzorgen van onze duiven. 

Systeem?
Feit is dat welk systeem je ook hanteert,  één van je duiven komt als eerste aan en eentje zal laatste zijn. Met de mannen die vaak achterin het peloton thuiskomen kunnen we niet zoveel. Die “pakken” het systeem niet op of zijn misschien net iets minder gezond of gemotiveerd of misschien wel helemaal niet goed genoeg. Dat is perfect mogelijk.

Selectie?
Als we ons systeem behouden en we selecteren daar vervolgens de betere duifjes uit komen we na verloop van tijd met een groepje duiven die passen in ons systeem en daarin ook presteren. Zoals we het niveau van ons duivenbestand proberen opkrikken zullen we eveneens proberen ons systeem te verfijnen. “Werken” met temperatuur, het aantal lichturen en de lichtintensiteit, trainingen aan huis, het wegbrengen van onze atleten en het voederen spelen allemaal hun rol in het geheel.

Het is zeer moeilijk, om niet te zeggen onbestaande, dat je de mooiste klassiekers wint  door enkel en alleen in het vliegseizoen niets aan het toeval over te laten. Om te winnen moet je trouwens niet persé de sterkste zijn. Wie niet sterk is moet slim zijn en hoe meer je zelf weet, hoe beter je duiven worden.

Goed begonnen
Is half gewonnen! Duiven waarmee je binnenkort het seizoen wil aanvatten, daar mag op dit moment helemaal niets meer aan schelen.  Ik spreek dan niet meteen over ziektes, al is het aangewezen een goede duivenarts te consulteren om er zeker van te zijn dat uw duiven vrij zijn van paratyfus of bijvoorbeeld wormen om maar iets te zeggen.  Dat zijn dingen die niet van dien aard zijn dat ze zichzelf “oplossen”. Tricho’s  zijn dingen waar ze in meerdere of mindere mate gevoelig voor zijn. Een goede basisgezondheid en weerstand, samen met een afdoende selectie kunnen hier veel onheil voorkomen.  Problemen met de luchtwegen hebben niet alleen te maken met al dan niet een goede huisvesting. Ornithose achtige toestanden treden vaak op bij gevallen van verminderde weerstand. Dat kan zijn door een gebrekkige hokaccommodatie of verluchting, verminderde conditie door te veel, te weinig of verkeerde voeding, een te felle aanvang van het trainingsritme of overbelasting door te veel en/of te zware wedvluchten.

Fouten worden beter voorkomen
Doch, perfectie is niet altijd van deze wereld. Als er dingen misgegaan zijn is het zaak die te erkennen en herkennen, om er vervolgens ook een oplossing trachten voor te vinden.  Wat ik het meest merk rond deze tijd van het jaar is hoe dan ook overgewicht. Dat heeft zo zijn gevolgen op de algemene conditie van de duif. De donsrui stagneert, lichaamsvet stapelt zich op, ook al omdat duiven vaak opgesloten blijven. Roofvogels kunnen een reden zijn doch, het dient gezegd dat liefhebbers er zich soms nogal makkelijk vanaf willen maken.  Het gemak dient de mens, maar de gemakkelijkste oplossingen zijn niet altijd de beste!

Slim eten om beter te sporten.
Mensen die hoe dan ook de duiven niet uit kunnen laten doen er goed aan het voer daaraan aan te passen om de duiven zeker niet te vet te laten worden.  Het is verkeerd te denken dat minder voer dat kan voorkomen.  Hoe minder voer je geeft, hoe trager de stofwisseling zal verlopen en hoe spaarzamer het lichaam met de energie zal omgaan. Voeder je dan nadien wel weer meer zorgt dit binnen de kortste keren voor een extra opslaan van die energie. Dat zijn geintjes waarvan je tijdens het seizoen gebruik kan maken.  Nu is dat echter helemaal niet aan de orde.

Het is verkeerd
Te denken dat door gebruik te maken van extra gerst of paddyje duiven rank en slank zullen blijven. Die dingen zitten vol koolhydraten. Die hebben dan wel het voordeel makkelijk te verteren, doch, als die vele koolhydraten niet “gebruikt “ worden, ze meteen ook door het lichaam opgeslagen worden als lichaamsvet.  Hoe contradictorisch het ook mag klinken, het is door voldoende voer te verstrekken met een relatief hoog vetgehalte dat uw duiven op het gewenste lichaamsgewicht en in goede conditie zullen blijven.  Het is dan wel van het allergrootste belang een voer te kiezen met de goede vetzuren er in aanwezig.  Kort gezegd, met vlees, of bijvoorbeeld hamburgers is het moeilijk de kilootjes in bedwang te houden. Vette vissoorten daarentegen, daar mag je kilo’s van opeten. In plaats van in gewicht toe te nemen zullen er eerder kilootjes verdwijnen.  Het soort vetzuren zijn daarin bepalend.

Winter/Rust mengeling.
In die optiek is dan ook ons winter/rustvoer samengesteld.  Je voedert er tweemaal per dag van zoveel als de duiven op kunnen. Er mag zelfs wat gerst blijven liggen. Dat is perfect. Op die manier regelen onze duiven, of ze nu opgesloten zitten of er dagelijks uitgaan voor een training,  zelf wat ze nodig hebben en verbruiken.  Uiteraard eten trainende dieren meer dan wanneer ze opgesloten blijven. Hoe meer ze trainen, hoe meer energie er ook dient aangevuld en het is aan de liefhebber de dieren er dan ook van te voorzien. Alleen op die manier kan en zal de training opgedreven worden en zal de conditie langzaam maar zeker toenemen. Die basisconditie is een absolute vereiste om het ganse vliegseizoen op goed niveau mee te draaien.  Vorm krijgen duiven alleen maar met warmere temperaturen, als de verschillen tussen dag en nachttemperatuur niet te hoog oplopen, er langer licht is en dat licht ook intenser is.

Ziende blind?
Ik ben niet blind en weet natuurlijk dat het ook anders kan. Je brengt duiven dan in een “kunstmatige” vorm zoals ik het pleeg te noemen. Toch is het zo dat voor dingen die je “forceert” je vroeg of laat (maar meestal vroeg) de prijs betaalt. Het komt je al vrij snel gewoon als een boemerang  terug in je gezicht gevlogen. Eigen schuld dikke bult..

Weerstand en basisgezondheid
Om de weerstand en basisgezondheid te stimuleren is het bijzonder goed de omega drie waardes omhoog te halen door op regelmatige basis gebruik te maken van een goede olie, rijk aan omega drie vetzuren.  Een veertiental dagen thee kan ook  best, maar voor de rest is het toch zaak zeker en vast niet te veel te prutsen aan de duiven.  Als ze naar eigen wil kunnen vliegen en trainen is het echt helemaal geen noodzaak allerlei potten en flessen open  te draaien. Geloof me vrij, daar hangt het allemaal niet vanaf, en al zeer zeker niet in deze periode van het jaar. Als ze die nu al nodig zouden hebben weet ik echt niet waarmee je dan tijdens het vliegseizoen als ze wekelijks de baan opgaan voor een paar 100 kilometers  zou moeten komen aandraven.

Zuinige verbruikers
Dit ogenblik van het jaar is best geschikt om de basisconditie van onze dieren op peil te houden en te verbeteren.  Hoe beter die nu wordt, des te zuiniger zal het fabriekje gaan werken en daar kan je tijdens het seizoen alleen maar voordeel uithalen. Dat kan door een vezelrijk voer en is het niet dagelijks, toch een 3-4 tal trainingen per week. Op tijd en stond een bad en er nu ook reeds voor zorgen dat de duiven vrij zijn van ongedierte.  Een goede nachtrust is hoe dan ook belangrijk en dat is niet meteen mogelijk als de dieren contant in de veren moeten zitten pikken vanwege luizen of andere niet gewenste diertjes.

De aanvang
Om ze net voor de aanvang van het vliegseizoen in een versnelling hoger te schakelen volstaat het, het opneembaar eiwitgehalte een ietwat te verhogen.  Nog belangrijker is het vetgehalte in het voer op te drijven. Daardoor zullen onze dieren niet alleen het ritme gaan verhogen maar vooral nog net iets langer gaan trainen.  Ook hier is het vlees/vis verhaal van toepassing voor wat de soort vetzuren aangaat.  Een derde deel Turbo Energy door de winter/rust mengeling zorgt al vrij snel voor het gewenste resultaat. Wat Flussig tee erbij en je hebt je gevleugelde vrienden strak in het pak met  krijtwitte neusjes en oogranden met veel gemak en plezier een uur tot anderhalf uur in de lucht. De vlag of stok mag je gerust achterwege laten. Gezonde duiven die zich goed in hun vel voelen vliegen gewoonweg graag!!

Succes er mee!

Eddy Noel

 

AIDI - Duif Logo AIDI - Made in Belgium AIDI - Duif Logo