Opmerkelijke liefhebbers vragen ons wat het verschil is tussen AIDI Omega Plus Olie en AIDI Omega Krill Olie.
De opzet van ons AIDI concept is duiven als topsporters te kunnen begeleiden op een professionele manier en daar zit meteen de eerste aanzet. Vitesse is anders dan midfond en halve fond en dat is dan weer allemaal nog anders dan zware- en/of overnachtfond.
Ik had overlaatst een heel aangenaam gesprek met iemand die potgrond verkoopt aan beroepstelers in de plantensector. Duivenliefhebber geweest maar door omstandigheden toch de kiel aan de haak gehangen. We kennen elkaar al wel een tijdje maar we hadden het er eigenlijk nooit specifiek over gehad. Potgrond is potgrond zou je zo denken, maar zegt ie, vergis je niet, dat is perfect vergelijkbaar met ons duivenspel. Ook planten bij beroepstelers moeten de juiste voeding krijgen. Is dat niet het geval heb je geen goeie moederplanten. Geen goede moederplanten is geen goede “stekken” en krijgen die scheuten vervolgens niet de juiste voedingsstoffen worden het nooit volwaardig planten laat staan dat ze mooi zullen bloeien en dan ook nog eens liefst op het juiste moment.
Voor elke soort plant is dat weer anders. Kerstroos, hortensia’s, calathea enz... De pH-waarde, fosfor- stikstof- ijzerchelaat, magnesium enz..., altijd allemaal anders en dan voor dezelfde planten ook nog eens verschillend naargelang het jaargetijde. Dat heeft dan weer te maken met hoeveel water de planten opnemen om die voedingsstoffen niet in te lage of te hoge dosering toe te dienen. Kerstrozen moeten immers niet met Pasen bloeien en chrysanten heb je liefst klaar voor verkoop in november. Boeiend, héél boeiend allemaal en inderdaad bijzonder goed te vergelijken met onze duiven. Tuurlijk hoef je het allemaal niet te weten of te kennen. Je koopt een plantje, zet het mooi op de vensterbank en geniet er gewoon van. Tussendoor misschien wel wat plantenvoeding door het water mengen en het zal zijn tijd wel meegaan. Hoeft het weelderig te bloeien? Wil je het persé vermeerderen?
Je kan ook gewoon duiven voor de fun houden maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Je wil aan wedstrijden deelnemen en als het even kan, tussendoor ook nog wel eens een paar prijsjes pakken en een eerste winnen. Dat moeten we al preciezer aan het werk gaan. Daarom dus de Omega-3 Krill Olie. Krill zijn kleine garnaalachtige diertjes die vooral leven rond Antarctica. Ze voeden zich met algen. De olie er uit is zeer rijk aan de omega-3 vetzuren EPA, DHA en antioxidanten.
Omega-3 van krill olie is daarom veel completer en een ander niet onbelangrijk voordeel voor onze duiven is dat het tot 6 x beter wordt opgenomen door het lichaam. Dat is handig als je weet dat duivenvoer altijd te hoog zit in omega-6. Met een goed samengestelde olie kan je dat wel bijsturen maar het is nu ook weer niet de bedoeling zoveel olie door het voer te mengen dat het er in zwemt. Walnootolie, lijnzaadolie, koolzaadolie zijn stuk voor stuk goed bruikbaar. Krill nog veel beter maar het nadeel is het prijskaartje. Nu goed, voor de hoeveelheid die je er maar van nodig hebt toch nog goed te behappen. Zeer goed bruikbaar gedurende de wintermaanden en voor vitessevluchten. Door de betere omega-3-6 verhouding blijven duiven makkelijker gezond, worden ze, ondanks olie die uiteraard vetten zijn, toch niet te zwaar en zitten ze steeds strak in het pak.
Wordt het aantal vlieguren groter en worden duiven intensiever gespeeld komt lecithine om de hoek kijken. Deze emulgator zorgt er voor dat er vlugger meer vetten kunnen opgenomen worden. Vetten zijn de brandstof voor onze duiven en die hebben ze nodig om meerdere uren aan hoge snelheid te kunnen vliegen. Let er evenwel op dat lecithine olie op basis van sojaolie en niet van zonnebloemolie is. Zonnebloemolie bevat namelijk enorm veel omega-6 en dan gaat het effect al snel verloren. Het noemt ook “omega olie” maar het probleem is het enorm hoge aandeel omega-6.
Concreet: Omega-3 Krill Olie gedurende de winter, voor vluchten met maar 1 nacht mand à tot 3 à 4 vlieguren en volièreduiven die niet mee op vlucht gaan.
Meten is weten en alle kleine beetjes helpen. Doe er uw voordeel mee!