Nederlands Français English Deutsch 中文

De eerste wedstrijd(en)

27-3-2023

Kunnen we onder de noemer “vitesse” catalogeren. Niemand bij mijn weten begint er pas aan met een 3-400 km wedstrijd met duiven die niet ingevlogen zijn.

Het is ook niet zo dat je duiven die de ganse winter opgesloten bleven zomaar effe van het hok of uit de volière haalt en inkorft voor 50-70-100-180…km. Je laat ze aan huis trainen en brengt ze ook al een paar keer weg met de wagen alvorens ze de eerste competitievlucht onder de vleugels krijgen. 

Afhankelijk van de conditie zullen ze aan huis minder of meer trainen. De boel daarbij forceren zal het zaakje niet echt helpen. Duiven die gezond zijn vliegen gewoon graag. Doen ze dat niet kan je beter op zoek naar de oorzaak. Ze kunnen problemen hebben met de gezondheid, ze kunnen door weinig of niet uitvliegen gedurende de wintermaanden wat te zwaar geworden zijn. Uiteraard zal verkeerde voeding dingen niet bevorderen.

Hoe dan ook, we horen van liefhebbers die AIDI Winter/Rust voederen dat hun duiven vlotjes één tot anderhalf uur training per dag afwerken. Liefhebbers die het schema “Start van het seizoen” gebruiken raken wat in de war of “bevreesd” dat hun duiven twee uur en langer trainen en of dat wel ok is. Tuurlijk is dat ok, maar hoeft dat?

Nee, niet echt, maar je ziet het graag gebeuren en duiven die graag en veel vliegen zijn in conditie. Conditie en vorm zijn 2 verschillende dingen en met een goeie basisconditie is het nu eenmaal makkelijker het ganse seizoen op niveau te presteren. Als duiven vlot anderhalf uur trainen op AIDI Winter/Rust zie ik geen reden om ze voor de eerste vitessevluchtjes “extra” vliegmix te gaan geven. Als we gemiddeld genomen 30 gram per duif per dag geven komen we met AIDI Winter/Rust vlotjes aan 5 vlieguren. Als ze tegen die tijd nog niet zouden thuis zijn van een vitessevluchtje hebben we inderdaad een probleem. Ok, er is ook nog zoiets als het basaal metabolisme waar we rekening mee dienen te houden maar geloof ons, zelfs bij koudere weersomstandigheden weegt dat in het totaal niet al te zeer door.

Houden we het bij AIDI Winter/Rust en op de inkorvingsdag AIDI Speedy Sprint hebben we de beste brandstof om de hoogst mogelijke snelheid zo lang mogelijk aan te houden.

Let wel, we hebben het hier over de 1e en/of 2e vlucht van het seizoen. Deze schema’s kunnen we uiteraard niet aanhouden voor duiven die naarmate het seizoen vordert steeds grotere afstanden onder de vleugels geschoven krijgen. Behoudens dat hebben ook duiven die wekelijks vluchten van anderhalf tot 2 en een half uur vliegen behoefte aan eiwitten en die zijn niet voldoende voorradig in AIDI Winter/Rust om daar het ganse seizoen op af te haspelen.

Eens duiven in een wekelijks ritme van wedstrijden zitten is het nooit slecht eens een weekske AIDI Pro-Bacterial te voorzien. Handig en goed is het als je het aanlengt met rode bietensap à rato van 3 delen AIDI Pro-Bacterial en 1 deel rode bietensap. 20 ml per liter water van deze mengeling dagelijks verversen gedurende een weekje en je atleten staan er strak op. Ze zullen zowaar nog meer en langer trainen.

  
3/4e AIDI Pro Bacterial + 1/4e rode bietensap, 20 ml per liter water gedurende een week. De donsrui vaart er ook wel bij

Succes er mee!

Eddy Noel

AIDI - Duif Logo AIDI - Made in Belgium AIDI - Duif Logo