De darmen dienen niet enkel en alleen maar voor de spijsvertering. Het is al lang geen geheim meer dat gezonde darmen van cruciaal belang zijn voor een sterke weerstand en een optimaal werkend immuunsysteem. Verschillende wetenschappelijke studies hebben al langer het belang en effect van een goed werkend darm microbioom aangetoond om een goede gezondheid te garanderen. In het darmkanaal bevinden zich miljoenen levende bacteriën waaronder “goede” en “slechte”. Onder normale omstandigheden leven die perfect in harmonie samen. Dat zorgt ervoor dat onze atleten gezond blijven. Het stimuleert trouwens ook de vetverbranding, en -dit even terzijde- weet dat de brandstof voor onze duiven vetzuren zijn.
Stralend gezonde duiven
Een slechte darmflora zorgt voor een slechte weerstand, een slechte spijsvertering en daaruit voortvloeiend (te) weinig energie. Daardoor dan weer meer vermoeidheid. Topprestaties leveren is dan wel ver zoek. Het is dus echt wel van cruciaal belang de darmflora goed te onderhouden. Dat kan je onder andere doen met pre- en probiotica.
Hoe vezelrijker het voer des te meer prebiotica er in aanwezig is. Uiteraard bestaan er verschillende soorten vezels met elk hun eigen eigenschappen en specifieke werking in de darmen.
Sommige van die vezels kunnen door de bacteriën in de darm afgebroken worden. Ze dienen als het ware als voedsel voor die bacteriën. Deze vezels worden prebiotica genoemd.
De niet verteerbare vezels hebben geen enkele voedingswaarde maar hebben wel hun nut in die zin dat ze vocht vasthouden. Altijd belangrijk maar zeker in de vliegperiode. Een tekort aan vocht in het lichaam werkt namelijk sterk remmend op het prestatievermogen.
Daarom dat een goed vliegvoer toch steeds voldoende ruwe celstof moet bevatten. Vervelend er aan is dat duiven, behalve kardi en kempzaad, net die specifiek vezelrijke granen zoals gerst, paddy, boekweit, zonnepitten, haver enz. niet zo graag lusten. Komt er nog bij dat zowel kardi als zonnepitten bijzonder hoge omega 6 waardes laten optekenen.
Allerbeste alternatief, zowel wat ruwe celstof als omega 3-6 verhoudingen betreft, is kempzaad. Pokkeduur evenwel tegenwoordig en dat weegt spijtig genoeg zwaar door op de prijs van het zakje voer. Toch is het zaak daar geen compromissen te gaan zoeken. Integendeel zelfs, liefhebbers die wat extra snoepzaad aan hun duiven geven nemen best een mix met veel kempzaad er in. Er is geen betere brandstof voor onze gevleugelde vrienden dan kempzaad, en de juiste brandstof kan een winst van 2 minuten per vlieguur opleveren. Wie wil dat nu niet?
Alles wat we onze atleten voorschotelen wat eten en drinken en bijproducten betreft heeft zijn invloed op de darmflora en dus ook op het immuunsysteem. Vooral tijdens het seizoen kan de balans tussen goede en slechte bacteriën nogal wel eens ontsporen. De stress van het transport, het onregelmatig eet en drinkpatroon, vervuiling van drinkwater en voer onderweg naar de losplaats om er maar een paar te noemen. Die dingen doen er geen goed aan.
Het gebruik van antibiotica kan de darmflora zelfs voor maanden ontregelen. Vergeten we ook de chemicaliën en pesticiden in de gewassenteelt niet. Residu daarvan op de granen en zaden, evenals het overmatig gebruik van allerhande bijproducten enz. zijn storende factoren. Ook het gebruik van enkelvoudige suikers zorgt voor een onevenwicht tussen goede en slechte bacteriën. Nogal wat duivenproducten zijn gemaakt op basis daarvan, en laat deze suikers nu net de perfecte voeding zijn voor slechte bacteriën.
Om de darmflora en het immuunsysteem te ondersteunen is ook het gebruik van probiotica aan te raden. Als probiotica kunnen we bijvoorbeeld kefir, of levende yoghurt aan onze duiven geven. Zeker niet slecht maar die leveren 1) niet alle probiotica aan en 2) om efficiënt resultaat te bekomen en te behouden is het vertrekken ervan in de vorm van supplementen veel toereikender.
Er zijn vele verschillende soorten stammen en het is niet altijd alleen maar hoe meer hoe beter, maar al evenzeer de ”juiste” om de darmflora optimaal te houden. Het meest tricky thing aan probiotica is dat de bacteriën levend in de darmen moeten terecht komen willen ze daar hun werk kunnen doen. Leidingwater bijvoorbeeld bevat chloor en kan je best eerst een paar uurtjes laten ontluchten alvorens er probiotica of andere micro-organismen aan toe te voegen. Anders gaan net door die chloor een pak van die micro-organismen vernietigd worden.
De zuurtegraad van de maag is een rem op de ontwikkeling van allerhande bacteriën. Dat is trouwens één van de redenen waarom liefhebbers het water verzuren. Alleen creëert dat niet een slechte habitat voor de slechte, maar ook voor de goede bacteriën. Verzuren we het water niet voldoende zal het niet het gewenste doel bereiken. Maken we het te zuur zal het veel calcium aan het lichaam onttrekken en ook dat is nefast voor goed presteren.
Een goeie variatie en in ruime hoeveelheid, zodat er toch voldoende de darmen bereiken kan wonderen doen om de juiste balans te creëren tussen goede en slechte bacteriën. Een combinatie van aerobe en anaerobe micro-organismen, schimmels, gisten, foto synthetiserende bacteriën en melkzuurbacteriën hebben elke hun eigen belang in functie van het geheel.
Dat merk je trouwens ook direct aan de duiven!
AIDI Pro-Bacterial, de meest geavanceerde samenstelling ter ondersteuning van een evenwichtige darmflora en goed werkend immuunsysteem.