Nederlands Français English Deutsch 中文

Eens de jongen er zijn...

27-12-2022

Koud of warm of regen of wat dan ook, eens duiven aan de kweek zijn gaan dingen vlug. De ouders zijn meestal zeer zorgzaam en het is aan de liefhebber er voor te zorgen dat voor de ouderdieren alles beschikbaar is wat ze nodig hebben.

Nodig hebben in de letterlijke zin van het woord dan. Gezonde vitale ouderdieren hoef je niet “op te krikken” met vanalles en nog wat. Die kunnen, zelfs in wintertijd, perfect zonder veel poespas, een koppel jongkies grootbrengen. Een eerste vereiste is een goed voer. Voor kweekduiven bevat dat weinig mais want dat zijn koolhydraten en daar kweek je alleen maar “papjongen” mee. Als je goed oplet merk je ook dat de ouderdieren het vertikken de mais op te nemen. Ze kieperen het er gewoon uit. De vloer ligt er vol van of het valt onder de roosters. Je kuist het best op want muizen zijn er dol op en die viervoetertjes kunnen we best missen.

Als je kippen hebt kan je er daar nog wel mee weg maar het is toch beter een voer te kiezen waar maximaal 15% mais in zit. Belangrijker zijn eiwitten en meer bepaald opneembare eiwitten. Dat betekent die eiwitten waar duiven effectief ook iets aan hebben. Erwten, bonen, vitsen, linzen, katjang als voorbeeld bevatten heel veel ruw eiwit maar daar is amper 25-30% van opneembaar. Dat is onvoldoende, dus beter veel meer vetrijke zaden en granen. Die bevatten een pak meer opneembaar eiwit en dat merk je er aan. Jongen groeien beter en vlugger, je hoeft veel minder mest op te ruimen en de ouders zullen alles graag opeten. Spijtig voor de kippen dan natuurlijk.
Belangrijk is de overgang van pap naar graanjongen. Pap bevat zeer veel vetten en eiwitten en we proberen die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het is echter moeilijk een kweekvoer samen te stellen met identieke vet- en eiwitwaardes. Je kan dat opvangen door vanaf dag 4 tot 8 AIDI Proteine Boost en AIDI Condition Booster bij te geven.

 
Bij te grote verschillen van vet- en eiwitwaardes tussen de pap en de graanmengeling merk je de “mankementjes” op in de eerste 2 pennetjes van de jongen en voorkomen is altijd beter dan genezen.

Verder is het zaak voor een goede vertering te zorgen. Kweekduiven hebben meestal niet de luxe om te kunnen uitvliegen en dat is niet meteen bevorderlijk voor de darmwerking. Je merkt het ook aan duiven als ze van het nest komen aan de ontlasting. Af en toe AIDI Probiotica Plus en/of AIDI Pro Bacterial maakt al een groot verschil. De AIDI Probiotica Plus kan je aan het voer laten met AIDI Omega Plus olie, net als de AIDI Proteine Boost vanaf dag 4 tot 8. Het verhoogt het vetgehalte, geeft betere Omega 3-6 waardes en de er in aanwezige lecithine zorgt voor mooie gladde rijke pluimage. AIDI Condition Plus Minerals tenslotte zorgen er voor dat duiven ook wat mineralen betreft niets te kort komen. De er in aanwezige klei zorgt eveneens voor de het ontgiften van het lichaam. 

Succes met de kweek!

AIDI - Duif Logo AIDI - Made in Belgium AIDI - Duif Logo