Nederlands Français English Deutsch 中文

Snel recupereren na moeilijke zware vluchten

21-6-2022

Sporten vraagt altijd de juiste voeding en geloof ons, daar kan je heel veel mee.

Vluchtomstandigheden zijn niet altijd geheel correct in te schatten. Als je op donderdag inkorft, heb je wel de weersvoorspellingen voor de wedstrijddag maar wat het precies die dag dan zal zijn weet je nooit op voorhand. Het kan dan al eens anders uitdraaien dan we verwacht hadden en dan komen duiven moeilijk dezelfde dag thuis of soms wel de dag nadien. Ze hebben dan behoorlijk wat kilometers en vlieguren op de teller. Het seizoen stopt echter niet na een zware vlucht en de eerstvolgende wedstrijd kan misschien ook wel terug een hele zware worden. 

Hoe pak je dat nu aan?

Misschien toch eerst even meegeven dat er nogal wat misvattingen bestaan over het wekelijks meegeven van duiven op wedstrijden. Vitessevluchten, dat is geen probleem. Halve fondvluchten van 300-350 km, daar werden jaren terug 2 ploegen voor gehouden die om de beurt een wedstrijd vlogen en een week rust kregen. Dat is al lang achterhaald en in die mate zelfs dat het voor duiven heden ten dage mogelijk is wekelijks 450-600-700 km wedstrijden -niet alleen te vliegen- maar ook met succes af te werken. Wie van ons had het al eens niet aan de hand dat een duifje van een 300 km vlucht pas ’s avonds het hok bereikt. Hoeveel km denk je dat het diertje gevlogen en gezocht heeft? Het kan misschien wel een Limoges in de vleugels hebben. Staat iemand daar dan bij stil dat ze de week nadien terug de mand in gaat voor 300 km? 

We speelden ooit Dourdan en alle duiven die op tijd thuis kwamen, gingen dezelfde dag terug de mand in voor Noyon de dag nadien. Mensen zeiden, dat is niet normaal, hoe kan dat nu… 
Als je morgen Bourges of Chateauroux inkorft, is dat 450-500 km en dat haspelen ze in één keer af.
Dourdan  is/was +/- 320 km. De beestjes komen thuis, krijgen volop te drinken en te eten, kunnen wat rusten, worden terug in de mand gestoken, waar ze trouwens ook de ganse nacht kunnen “rusten” en nog te drinken krijgen om vervolgens de dag nadien 180 km te vliegen. 500 km op 2 dagen tijd dus. Waar zit dan eigenlijk het probleem? Waarschijnlijk meer in het hoofd van de liefhebber dan bij de duiven zelf?

Uit de humane sport valt voor ons duivenliefhebbers veel te leren. Daar wordt ook fel geïnvesteerd in onderzoek naar optimale training, goede voeding, snelle recuperatie enz... Neem nu de Ronde van Frankrijk om een voorbeeld te geven. In bergetappes krijgen de renners soms 3 cols van 1e categorie voorgeschoteld. Moeilijk en zwaar, uiteraard, maar het is daar niet zo dat de renners na die etappe eventjes een week tijd hebben om terug op hun plooi te komen. Neen, de dag nadien zijn het er misschien terug 3 cols en misschien nog wel ééntje of 2 er bovenop van buiten categorie. Het is hun beroep en het zijn stuk voor stuk getrainde en goed begeleide atleten. Na die 2e bergetappe volgt er misschien nog wel één en de mannen kunnen/moeten dagelijks aan de bak.

In die zware bergetappes verbruiken renners tussen 6000 en 9000 K-cal. en die moeten uiteraard terug aangevuld worden. Die K-cal. binnen krijgen hoeft niet altijd een probleem te zijn. Ne goeien biefstuk friet, een roomsauske der bij, wat mayonaise en nen Tripple Karmeliet of een Duvelke, dat zorgt voor heel wat calorieën zou je zo denken. Ik vrees echter dat het niet goed zal komen de dag nadien op de fiets. De caloriekes, en ook al geven vetten en eiwitten er meer dan koolhydraten, zullen toch hoofdzakelijk uit suikers en koolhydraten moeten komen.

Het is niet anders bij onze duiven

Onze duiven zijn heden ten dage ook goed getrainde en begeleide atleten en gelukkig zijn die mogelijkheden er de dag van vandaag. Met de voor handen zijnde duivenmengelingen van 15-20 jaar geleden zou het totaal onmogelijk geweest zijn duiven zoveel kilometers op een jaar te laten trainen en vliegen. Nu kan dat wel, maar laten we wel wezen, niet alle duiven kunnen dat ritme aan, net zoals er renners zijn die top zijn tot 200-220 km maar moeten afhaken als het wat verder en zwaarder wordt. Dat is sport natuurlijk. Als je je atleten terug snel op de vleugels wil hebben zal het net zoals bij de wielrenners niet moeten gebeuren met steak-friet enz...

Bij thuiskomst staat er AIDI Mix 3 à volonté klaar voor de beestjes. In het drinkwater hebben we AIDI Recup Fast en 10-20 ml AIDI Condition Booster per liter drinkwater. Door de AIDI Mix 3 hebben we AIDI Omega Plus Olie gemengd. Gebruik je andere olie let er a.u.b. op dat die minstens 35% lecithine bevat en de olie NIET op basis van zonnebloempitten gemaakt is. Dat zijn namelijk totaal verkeerde vetzuren. Gebruik je een andere energiemengeling, let er dan op dat het vetgehalte niet hoger dan 15-16% is. Het duivenlichaam is namelijk niet bij machte zoveel vetten op te nemen. De eiwitten vul je meteen aan door over het voer gemengd met olie AIDI Proteine Boost te laten kleven. Nog beter en voor mensen die niet op de moeite kijken is lege capsules op te vullen met AIDI Proteine Boost en de duiven er zo eentje op te steken. Je hoeft deze dan niet over het voer te doen en je weet zeker dat elke duif de benodigde eiwitten binnen heeft. 

Op maandag krijgen ze onze AIDI Super Kweek zowel 's morgens als ’s avonds en telkens met een beetje lecithine olie er doorheen. ’s Morgens gewoon water, ’s avonds met 1 schepje AIDI Recup Fast en 10 ml AIDI Condition Booster per liter water en dat gedurende de rest van de week.

Waarom AIDI Super Kweek op maandag?

Omdat die het makkelijkst te verteren is, het minst belastend is voor het vermoeide lichaam, en het meest complete eiwitpatroon heeft. De “mankementen” in dat voer worden aangevuld door de 10 ml AIDI Condition Booster in het water. Het kaartspel is op die manier compleet en dat merk je meteen aan de duiven.

Als er ook maar 1 kaart zou ontbreken is het ganse spel onbruikbaar. AIDI Super Kweek + AIDI Condition booster zorgt er voor dat het kaartspel compleet is en daar kunnen duiven dus mee aan de slag.

Op dinsdag zijn ze alweer flink gerecupereerd en kan AIDI Mix 2 of AIDI Long Distance of AIDI Girl Power perfect. Dat activeert de stofwisseling terug. Ook weer met lecithine olie erover. Woensdag ochtend AIDI Mix 2, AIDI Long Distance mix of AIDI Girl Power, woensdagavond half AIDI Mix 2 of AIDI Long Distance Mix en half AIDI Mix 3. Donderdag alleen maar AIDI Mix 3. Elke dag een uurtje of twee na de voederbeurt ‘s avonds een koffielepeltje snoepzaad per duif en ze zijn alweer klaar voor de volgende rit. Zorg voor een snoepmengeling die veel kempzaad bevat. Dat is en blijft de beste energieleverancier voor onze duifjes. 

Succes er mee!

AIDI - Duif Logo AIDI - Made in Belgium AIDI - Duif Logo