Nederlands Français English Deutsch 中文

Duiven in het voorjaar

14-2-2022

Duiven houden is een 365 dagen hobby. Altijd bezig, altijd wel iets om handen en te doen met en voor de beestjes.

Zowat half februari zijn we nu. Hoewel het hoe dan ook steeds beter is ze gedurende de ganse winter op tijd en stond hun vleugeltjes eens te laten strekken, is het nu toch stilaan beter ze niet constant in de volières of op de hokken te laten zitten. Rust roest weet je wel…

Duiven die je op AIDI Winter/Rust gehouden hebt gedurende de wintermaanden zullen maar zeer weinig, om niet te zeggen geen, overgewicht hebben. Dat is goed en ook de bedoeling. Een constant goede conditie is meer en meer de trend en al zeker als je het ganse seizoen mee wil draaien. Een keer per dag voederen kan perfect. Ze krijgen zoveel ze willen en er mag zelfs wat blijven liggen voor de volgende morgen.

De soeplepel en het weegschaaltje...

Zetten we op kant. Afgewogen grammetjes zijn alleen maar goed als je een niet zo best uitgebalanceerd voer hebt. Zou je daarvan te veel geven worden ze te zwaar, krijgen ze blauw vlees, donzen ze niet meer enz. Enfin, niets wat deugt.

Verwacht je in de zomer topprestaties van je dieren is het voor de liefhebber zaak ook gedurende de winterperiode de vinger aan de pols te houden. Moeilijk is dat niet maar het moet wel gebeuren. Een keer per dag voldoende AIDI Winter/Rust, daar af en toe een beetje lijnzaadolie overheen, op tijd en stond er eens uit, een badje tussendoor en klaar is kees.

Kuurtje AIDI Health Elixir

Het is nu ook een goed moment om eens een tiendaags “kuurtje” met AIDI Health Elixir te voorzien. En neen, er zijn heus geen wondermiddelen, maar deze tinctuur van verschillende planten, kruiden, bloemen en wortels doet de duiven toch zichtbaar deugd. Trouwens ook perfect inzetbaar als de jonge garde van de winterkweek de dekpluimpjes beginnen ruien.

Eens de duiven hun  dagelijkse training afwerken kan dat nog steeds op AIDI Winter/Rust. Als de gepunte haver blijft liggen geeft dat aan dat ze voldoende hebben gehad. Ze zullen vlotjes een uur tot zelfs anderhalf uur graag vliegen. AIDI Mix 1 kan ook, en dat voederen we tot er gerst blijft liggen. Ze eten er meer van dan van de AIDI Winter/Rust en zullen dus ook langer aan het trainen gaan.

Tijd voor een experimentje?

Wil je de trainingsduur nog opvoeren kan je experimenteren door een klein beetje AIDI Mix 3 doorheen de AIDI Winter/Rust of Mix 1 te mengen. Alleen maar bij wijze van experiment omdat je er mee leert aanvoelen dat je met voer wel net iets meer kan doen dan de honger stillen.

Neen, ze zullen niet in vorm komen door zo lang te vliegen gedurende de trainingen. Daar is het niet warm genoeg voor. Die perfect goede conditie zal er wel voor zorgen dat ze makkelijker en sneller in vorm komen. Het is aan de liefhebber dus om dat een beetje te sturen volgens het vluchtprogramma dat je wil afwerken met je atleten. Zolang je ze niet in vorm wil hebben laten we hier de muggenramen gedurende de nacht in de ramen staan. Het koelt dan flink af op de hokken gedurende de nacht en net dat voorkomt het in vorm komen van de doffers.

Succes er mee!

Eddy Noël

AIDI - Duif Logo AIDI - Made in Belgium AIDI - Duif Logo