Bijsturen kan nog door een beetje te anticiperen op de weersomstandigheden voor wat het hokklimaat betreft, en je systeem te finetunen in functie van de voor jou belangrijkste vluchten.
Het voer is de brandstof en met de juiste additieven, lees bijproducten, kan je het rendement er van optimaliseren. Benzine en super benzine, met een nog hoger octaangehalte, waardoor er een betere verbranding is, de motor soepeler draait en je een hoger en beter rendement haalt. Met benzine alleen kan de wagen niet rijden natuurlijk. Je hebt ook nog olie nodig om alles gesmeerd te laten lopen.
Je kan met alle merken en soorten voer goed presteren en/of een 1e nationaal spelen. Een ander verhaal zal het worden als je het ganse seizoen op (top)niveau wil blijven presteren. Dat gaat helemaal niet met alle mengelingen. Dat is idem dito met flesjes en potjes en poederkes en pillekes.
Omega-3 olie met lecithine op zich is goed, heel goed zelfs, maar dan mag de olie liever niet op basis van zonnebloempit olie gemaakt zijn. Het is namelijk waardeloos een voertje te geven met een goede omega 3-6 verhouding om er dan vervolgens een olie over te doen met een zeer hoog omega-6 gehalte. Gelijk welke lecithine-olie zal ook geen meerwaarde creëren als je een vetarm voer aan je duiven geeft. De lecithine is namelijk een emulgator die er voor zorgt dat je duiven meer en sneller vetten als brandstof kunnen opslaan. Anderzijds, wat is er op te slaan als die vetten niet in het voer aanwezig zijn of in een verkeerde verhouding? Energiemengelingen die wat vetzuurketens betreft niet in balans zijn en vaak ook een veel te hoge omega-6 waarde hebben… Dat wordt moeilijk voor de dieren om daar efficiënte brandstof van te maken en dat zou nu namelijk net de bedoeling moeten zijn.
Het water verzuren, dat kan goed zijn maar dan moeten we het zodanig verzuren dat we het op de juiste pH-verhouding zetten om aan onze duiven te geven. Niet zuur genoeg zal niet helpen, te zuur zal calcium aan het lichaam onttrekken. Wat heeft het dan voor zin calcium aan je duiven te geven als je het van de andere kant terug ontneemt door te zuur water aan je atleten voor te schotelen.
Jodiumpreparaten, die zijn goed. Ze activeren de stofwisseling en het werkt tegelijkertijd ontsmettend. Dat betekent ook meteen dat ze de lactobacillen voor een deel zullen vernietigen in het geval je probiotica aan je duiven zou geven of gegeven hebben.
Een wedstrijd van één, anderhalf, twee uurtjes vliegen waar de weersvoorspellingen flink wind mee aangeven en de duiven 1600 of meer m/min vliegen, wat geven we voor vertrek en wat bij thuiskomst? Wat ons betreft niets. Een gezonde duif in conditie overbrugt die afstand en die “vlieguren” met de ogen dicht. Als je morgen naar de bakker fietst anderhalve kilometer verder in het dorp, en ook al doe je dat dagelijks, heb je daarvoor extra vitaminen of wat dan ook nodig denk je?
We kunnen hier nog makkelijk een gans lijstje opsommen, maar dat is niet meteen de bedoeling.
Er zijn meerdere goede mengelingen op de markt en er zijn een massa bijproducten op de markt. Daar zitten hele goeie tussen maar het is nog nooit zo geweest en het zal ook nooit zo zijn dat die van een slechte duif een goeie zullen maken. Het voer en de bijproducten op zich betekenen heden ten dage niet zo veel als er geen systeem achter zit. Het moet complementair zijn. Het heeft geen zin -om maar iets te noemen- dat je een aminozurencomplex geeft met heel veel methionine en/of lysine er in als je al een voer gebruikt waar voldoende inzit.
Een bijproduct, welk dan ook, kan kwalitatief super zijn maar het moet ook in het totaalplaatje passen. Garnaaltjes van allerbeste kwaliteit, echt wel lekker, maar we gaan ze niet over een entrecote strooien om het gerecht af te werken en het geheel compleet te maken.
Bijproducten kunnen alleen maar dienst doen als aanvulling, en dan nog volgens de omstandigheden.
Hoe beter je voer, hoe completer en beter uitgebalanceerd de vetten, koolhydraten en eiwitten zijn, des te minder je beroep zal moeten doen op bijproducten.
We proberen constant ons AIDI concept in het begeleiden van duiven naar topprestaties te verbeteren. We doen dat ook steeds op een wetenschappelijk verantwoorde manier, en in die optiek hebben we zowel onze AIDI Proteïne Boost als onze AIDI Condition Booster nog beter kunnen maken.
Het hoogwaardig wei-eiwit in AIDI Proteïne Boost werd aan gevuld met biergistextract, bakkersgist en aardappeleiwit, het spirulinagehalte werd licht verhoogd en er werd een ietwat dextrose aan toegevoegd.
Het er in verwerkte biergistextract bevat goed 60 % eiwitten, en wat van belang is, het complete gamma aan essentiële aminozuren. De enzymen van bakkersgist zorgen voor een betere vertering en hogere opname van het voer. Het bevat veel natuurlijke B-vitamines, een hoog gehalte aan essentiële aminozuren, mineralen en sporenelementen.
Aardappeleiwit bevat 19 verschillende aminozuren, waaronder de zwavelhoudende aminozuren die de hoofdbestanddelen vormen van onder andere spieren en pezen.
Dextrose is de primaire energiebron van het lichaam en versnelt en verhoogt de opname van de in AIDI Proteïne Boost aanwezige aminozuren. Het verhoogt en verbetert eveneens de opname van andere voedingsstoffen. Spirulina is dan weer enorm voedzaam heel rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen.
Door de rijkere en completere diversiteit aan eiwitbronnen ondersteunt AIDI Proteïne Boost nog beter het immuunsysteem en zorgt het voor een nog betere spieropbouw en herstel. Na de vlucht laat het de spieren sneller recupereren.
In onze AIDI Condition Booster werden de verhoudingen tussen de aminozuren en vitamines beter afgestemd op de specifieke behoeftes van een intensief trainings- en wedstrijdritme. Het is namelijk zo dat het laagste gedoseerde aminozuur limiterend werkt voor alle andere aminozuren. Het wordt dus nu makkelijker voor onze duiven om van deze aminozuren de benodigde eiwitten te maken. Heel handig om tijdens het vliegseizoen het duivenlichaam een beetje ter hulp te komen. Zo blijven onze atleten beter, en langer, in conditie en vorm en recupereren ze veel sneller.
Gebruiken bij thuiskomst samen met AIDI Recup Fast in het drinkwater en even later merk je al niet meer dat de duiven van wedstrijd komen. Tijdens en na het gebruik van medicatie voorkomt het conditieverlies.
Overdrijf niet, geef weinig maar de juiste dingen op de juiste momenten. Alles wat een duif niet verbruikt moet verwerkt worden en komt er toch terug uit. Dat is dan weer verloren energie.
Nieuwe bevindingen AIDI Chelats
De AIDI Chelats werden vorig jaar uitvoerig en op allerlei manieren getest door onze testhokken. Wat niet boven water kwam, is dat het bijzonder succesvol kan ingezet worden waar adeno de kop opsteekt of waar duiven helemaal niet of zeer slecht willen trainen. Dat kwam toevallig aan het licht toen een liefhebber een ei zo na dode kip er een ml van opspoot. Toen hij terug kwam van een fietstocht kon hij het beestje bij manier van spreken niet eens meer te pakken krijgen. De testhokken terug laten uitproberen en inderdaad, het gebruik van 20 tot 40ml per kg voer bleek heel effectief te zijn. Eten de duiven niet meer kan 1ml in de krop gespoten worden. Je kan ook 40ml door het drinkwater mengen. Drinken doen ze namelijk steeds voldoende.
AIDI Chelats kunnen adeno natuurlijk niet genezen, maar het geeft een zodanige boost aan het lichaam en het immuunsysteem dat de duiven zelf bij machte bleken het euvel te overwinnen. Wordt zeker verder opgevolgd voor jullie!
Eddy Noël